Vuoden Erämies 2011

Vuoden Erämies 2011

Koira ja sen isäntä -kova pari metsällä

Eräharrastus: Metsästäjäliitto palkitsi Jukka Puomisen Vuoden erämiehenä Lapissa

Jukka Puominen ja Karjalankarhukoira Mustakummun Rasmus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vuoden erämies, ranualainen Jukka Puominen harrastaa muun muassa karjalankarhukoirien ja suomenpystykorvien kasvatusta.

Karjalankarhukoirauros Mustakummun Rasmus on Lapin vuoden erämiehen Jukka Puomisen ykköstykki hirvimetsällä. Rasmukselle on ammuttu jo noin 90 hirveä, ja se on haukkunut hirvenhaukkukokeissa peräkkäin yli 20 voittajaluokan ykköstä.

–Käytän metsällä kolmea karjalankarhukoiraa ja yhtä suomenpystykorvaa. Lisäksi kolme nuorta karhukoiraa on opettelemassa.

–Hirvenpyynnissä mukana on pääasiassa karhukoira. Pystykorva on etevä lintujen ja pienpetojen pyynnissä, Puominen vertaa.

Puominen käy metsällä ja kalalla. Hänellä on oma Mustakummun kennel, hän toimii haukkukokeiden tuomarina ympäri Suomen ja osallistuu järjestötoimintaan ja riistanhoitotyöhön Kuukkaan Seudun Erässä ja Ranuan Metsä-ja Kalaveikoissa.

Koirista miehen saivat aikanaan innostumaan metsäteknikko Ilmari ”Jahti-Imppa” Tolonen ja rakennustarkastaja Erkki Piiroinen.

Haukkukisoissa on tullut hyviä saavutuksia SM-tasolla, parhaana niistä pystykorvien hirviherruus.

Puominen pääsi isänsä mukana sorsajahtiin jo alle kouluikäisenä. Ensimmäinen ase 15-vuotiaana oli Tikka-haulikkorihla, jossa on haulikon ja luodikon piiput päällekkäin.

–Nuorena tein monesti päivän reissun, jolla keitin kahvit Mustakumpu-nimisessä paikassa. Kun perustin oman kennelin, nimeä ei tarvinnut paljon miettiä.

Kaikki kelpaa

Puominen sanoo metsästyksen olevan hyvä ulkoilu-ja liikuntaharrastus. Miestä kiinnostaa kaikenlainen riista pienpetoja myöten. Suurin osa ajasta tosin menee hirvien perässä.

–Riista on uusiutuva luonnonvara, jota voi sopivassa määrin hyödyntää vaarantamatta kantoja.

–Näädän ja metsähanhen metsästys on minusta vaativinta ja mielenkiintoisinta.

Aikaa itse metsästykseen menee nykyisin noin puolitoista kuukautta syksyn ja alkutalven aikana. Puomisella on lypsykoneiden huoltoteknikkona aika itsenäinen työ, jossa kovan aherruksen jälkeen kasautuu vapaita.

Kuluneen kauden hirvilupamäärä Ranualla oli poikkeuksellisen suuri, ja kaatoprosentti jäi vastaavasti alle 90:n.

Puominen on viime vuodet toiminut paperityötä säästävän hirvenmetsästyksen yhteisluvan johtajana Ranualla. Yhteislupaan kuuluu noin 1300 lupaa ja noin 800 hirvestäjää.

Olohuoneen seinällä pianon yllä ovat 18-piikkiset hirvensarvet isännän ensimmäisestä mahtisonnista 1980-luvun alusta Luiminkajokivarresta. Isoimmat, 23-piikkiset sarvet hän on lahjoittanut kaverille.

Kovimmat hirvenhaukkujat peuhkaavat Laivalassa tyttären ja vävyn Marika ja Heikki Petäjäjärven hoteissa. Rasmus on seitsemänvuotias.

–Kahdentoista ikäisenä koira alkaa olla enää lenkkeilykaveri, Puominen sanoo.

Kuka?

Jukka Puominen

Suomen metsästäjäliiton nimeämä Lapin Vuoden Erämies.

Syntynyt Ranuan Petäjäjärvellä 1956.

AsuuRanuan kirkonkylällä.

Koulutukseltaan koneteknikko. Työskentelee DeLavalin huoltoteknikkona.

Perheeseen kuuluu vaimo Arja, viisi lasta ja 21 lapsenlasta.

Harrastaa metsästystä, kalastusta, kenneltoimintaa, riistanhoitoa ja riista-alan järjestötyötä; moottorikekkailua, moottoripyöräilyä, ammuntaa ja ruoanlaittoa.