Vuoden erämies 2019

Vuoden erämies 2019

 

Juha Mäkimartti syntyi 1963 maatilan toiseksi nuorimmaksi lapseksi Keminmaan Liedakkalaan. Juha on ollut pienestä pojasta asti kiinnostunut metsästyksestä, vaikka kotona ei metsästettykään.

Jänismetsästyksestä kaikki alkoi. Juha sai pikkupoikana ensimmäisen oman koiran, sekarotuisen pystykorvan Arposen Väinöltä.

1980-luvun loppupuolella Juha oli edelleen innokas metsämies. Hän pyysi kettuja myrkyllä, mutta jostain syystä saalista ei meinannut tulla. Samoihin aikoihin Kemijärveltä oli muuttanut Pakisjärven Osmo Liedakkalaan. Osmo tunsi myötätuntoa nuorta metsästäjää kohtaan ja neuvoi asiassa eteenpäin. Pikkuhiljaa saalista alkoi tulla.

1980-luvun lopulla taloon tuli myös ensimmäinen suomenpystykorva, narttu Rina. Rina oli iso apu näätähommissa ja lisäksi lupsakka kotikoira.

Metsästykseen tuli uusi ulottuvuus 90-luvun alussa, kun Juha hankki ensimmäisen moottorikelkan, joka oli harmaa Karibo. Kelkka mahdollisti ”nopeat” metsästysreissut myös arkena töiden jälkeen.

Vuonna 1997 Juha hankki Kauppilan Tarmolta Lapualta amerikankettukoira Jaksonin. Haussa oli todellinen petoajuri, jollaiseksi Jakson kyllä osoittautuikin. Rotuna amerikankettukoira sopi Juhalle ja vuoden kuluttua Jaksonin tulosta hankittiin samasta pentueesta Roosa. Roosasta tuli Kettumiehen kennelin kantanarttu. Myöhemmin koiria on hankittu myös Kanadasta.

Merkittävä muutos aikaisemmin kirvesmiehenä toimineen Juhan elämässä koitti, kun hänet palkattiin Ruotsiin pyytämään supikoiria. Supikoiran metsästys sai jatkoa seuraavana vuonna Suomessa, kun EU-rahoitteinen projekti alkoi. Juhasta oli tullut ammattimetsästäjä.

Supikoiraprojektia edelsi jo toimiminen Keminmaan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajana. Tässä tehtävässä riistahallinnon tuntemus karttui ja Juha pääsi myös ideoimaan ja käynnistämään erilaisia toimintoja nuorille. Nuorien ja uusien metsästäjien tukeminen ja toimintaan mukaan saaminen ja ottaminen on aina ollut tärkeää Juhalle. Liekö mielessä aikoinaan Osmolta saatu apu ja kannustus.